Cum Să Imbunătățești Performanțele Semnalului WiFi: 5 Pași Importanți

Rețelele WLAN sunt mai folosite ca oricând. Urmează acești pași pentru a fi sigur că rețeaua ta WLAN lucrează la un nivel optim.

Un procent de 89% din companii permit angajaților lor să utilizeze propriile dispozitive în scopul activității lor, conform unui studiu realizat de Cisco. Compania de statistici online Statista afirmă că în SUA numărul mediu de dispozitive pentru o singură persoană este de trei și crește. În mod evident, cerința angajaților pentru WiFi este în creștere, ceea ce pune la grea încercare rețelele WiFi.

Proiectările din trecut ale rețelelor wireless care se bazau pe acoperire nu mai corespund cerințelor actuale pentru WiFi. Trebuie să optimizăm rețelele noastre wireless pentru a corespunde atât ca acoperire cât și din punct de vedere al capacității și să facem pași suplimentari pentru a îmbunătăți performanța lor.

Adeseori companiile implementează rapid access point-uri fără a realiza o proiectare riguroasă. Asta poate da ca rezultat un efort irosit, performanțe slabe WiFi, și cereri de asistență numeroase ale utilizatorilor frustrați.

Iată cinci pași pe care inginerii de sistem îi pot avea în considerare pentru a îmbunătăți performanțele WiFi încă de la început:

1. Proiecteză-ți implementările WiFi

Înainte de a te urca pe o scară pentru a monta un access point la o anumită înălțime, pune întrebări. Acest proces începe prin a întreba oamenii potriviți – părțile interesate precum directori și manageri – cum se așteaptă aceștia să utilizeze semnalul WiFi.

Află cât de multe dispozitive wireless vor fi utilizate și ce fel de dispozitive vor fi în uz. Într-o rețea a unei companii, acest lucru ar putea fi ușor de realizat, însă în domenii universitare sau hoteliere, parțile interesate ar putea să nu știe ce dispozitive se vor afla în uz.

Vrei să fii capabil să determini cât de multe access point-uri vor fi necesare de implementat și ce setări va fi nevoie să fie reglate. În plus, vei avea nevoie să evaluezi infrastructura pentru a putea determina daca hardware-ul existent poate fi utilizat sau trebuie upgradat.

2. Condu o cercetare a locației wireless

Un inginer trebuie să realizeze o cercetare înainte și după implementare pentru locația in cauză. O cercetare înainte de implementare se poate dovedi predictivă sau de tip ”Ap-on-a-stick”.

Cercetările de predicție asupra locației permit unui inginer de sistem să utilizeze planurile locației pentru a decide unde vor fi amplasate access point-urile. Software-ul de proiectare utilizează acoperirea, capacitatea și materialele de construire pentru a realiza un model de predicție. O cercetare a locației de tip AP-on-a-stick este un proces manual la fața locului prin care un inginer amplasează access point-uri în zone diferite ale palierului.

Adesea se uită în timpul procesului de cercertare a locației cecercetarea după implementare. Acesta este procesul de validare a cercetării de predicție și a implementării.

3. Realizează o analiză a spectrului

Prin realizarea unei analize a spectrului, un inginer poate să determine daca există surse de interferență în 2.4 sau 5 GHz. Sursele de interferență pot proveni din diferite dispozitive precum cuptoare cu microunde, camere video wireless sau dispozitive care emit zgomot în cadrul activității.

4. Închide radiourile de 2.4 GHz

În anumite cazuri, poate fi de ajutor închiderea radiourilor de 2.4 GHz. Acest lucru poate fi datorat faptului că există în uz un număr mare de radiouri de 2.4 GHz sau a unei cantități mari de zgomot care pot suprasatura spectrul de 2.4 GHz.

SUA are trei  canale în uz de 2.4 GHz care nu se suprapun. Cu un număr mare de access point-uri implementate, un inginer trebuie să proiecteze o reutilizare a acestor trei canale care nu se suprapun în timp ce va evita interferența co-channel.

Un lucru este sigur: să cunoști care dispozitive vor fi utilizate în WiFi pentru a realiza decizia finală asupra închiderii radiourilor de 2.4 GHz.

5. Evită interferența co-channel

Interferența co-channel apare când două sau mai multe access point-uri furnizează acoperire în aceeași zonă și utilizează același canal. WiFi este un mediu partajat de tip half-duplex. Atunci cânt mai multe access point-uri deservesc clienți în același canal, comunicațiile wireless sunt grav afectate.

Fiecare access point ar trebui așezat pentru a furniza o celula de semnal proiectata de o anumită dimensiune pe canale care nu se suprapun. Această proiectare furnizează timpi de antenă optimi pentru fiecare client. Prin deținerea mai multor access point-uri în același canal pe o aceeași zonă de acoperire, acestea înlătură timpii de antenă pe care fiecare dispozitiv îl poate avea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *