De Ce Fragmentarea Android Este Un Lucru Bun

Un raport recent spune despre piața fragmentată a sistemului de operare Android. Credem că „diversă” este un cuvânt mai potrivit pentru a descrie starea lucrurilor. Iată de ce este un lucru bun.

Sistemul de operare Android al celor de la Google este adesea descris ca fiind fragmentat. În general, acest lucru este caracterizat ca o problemă. Poate fi o problemă, dar poate fi de asemenea un lucru benefic.

Cuvântul fragmentat implică în mod ideal un întreg care a fost rupt în bucăți. Această afirmație poate fi defavorabilă pentru că sugerează că centralizarea și unificarea reprezintă situația de preferat.

Un termen mai potrivit ar fi divers. Nu spunem despre omenire că este fragmentată. Din punct de vedere rasial, etic, ideologic, fizic și intelectual suntem diverși. Asta poate fi pentru noi o problemă pentru noi ca umanitate, dar este de asemenea și un punct forte. Nu suntem o singură cultură. Nu ar trebui să ne așteptăm ca telefoanele noastre, sau codificarea care rulează în ele, să se supună unui singur standard.

Dispozitivele bazate pe Android, pentru mai bine sau mai rău, sunt diverse. Într-un studiu recent, cei de la Android, dezvoltatorii de aplicații și colectorii de date din rețea OpenSignal au reușit să găsească 24,093 de dispozitive cu Android în August 2015, pornind de la 18,796 de dispozitive cu Android găsite anul trecut. Dintre cele 682,000 de dispozitive studiate, cea mai mare parte adică 37.8% sunt realizate de Samsung.

Fragmentarea Dispozitivelor Cu Android - Blog - Noutati IT & Reparatii Calculatoare & Service Calculatoare & Depanare Calculatoare

„Fragmentarea este în aceeași măsură un punct forte și o slăbiciune a ecosistemului Android, o durere de cap pentru dezvoltatori care asigură baza pentru acoperirea globală a Androidului” au spus cei de la OpenSignal în raportul lor, fără a recunoaște prejudecata proprie termenului în sine.

Directorii de la Apple au un obicei din a sublinia dezavantajele diversității Android-ului. La conferința dezvoltatorilor Apple de pe întreg mapamondul din iunie, Craig Federighi a spus că 83% din utilizatorii activi de iPhone folosesc în prezent ultima versiune de OS. „Acest lucru este foarte important pentru că însemnă nu numai că au cele mai noi caracteristici, dar sunt de asemenea actualizați cu ultimele îmbunătățiri de securitate, și poți știi ca dezvoltator că poți ținti toți utilizatorii cu cele mai recente și bune aplicații”, a spus el. „Și ăsta este un beneficiu care rămâne unic pentru iOS.”

Faptul că numai 18.1% din telefoanele cu Android rulează sistemul Android 5.0 sau superior nu prezintă o problemă pentru Google, partenerii săi, și dezvoltatorii, toate în termenii de securitate, specifici pentru dispozitivele Android care rulează software depășit cu vulnerabilități cunoscute.

Dar vina pentru rata de adopție scăzută a actualizărilor pentru Android aparține ecosistemului Android, cu producătorii de telefoane mobile și operatorii de telefonie mobilă care au ca prioritate banii – prin renunțarea la costul de actualizarii testării și distribuirii – dincolo de  comoditatea clienților, satisfacției și securității.

Au încercat să se ocupe de ritmul lent al actualizărilor prin Alianța Deschisă a Telefoanelor Mobile, Miercuri Google a făcut un pas înainte cu anunțul prin care dispozitivele Nexus vor primi actualizări regulate în fiecare lună, ca adaos la actualizările de platformă. Și Samsung s-a angajat într-un program similar de actualizare a securității.

În același timp, abordarea centralizată a celor de la Apple, pentru toate beneficiile reale care le oferă, nu a conferit imunitate față de problemele de securitate. În iunie, a apărut o vulnerabilitate a iOS-ului. Actualizarea în iOS 8.4, a putut permite încărcarea de cod HTML periculos într-un emai accesat prin aplicația de email de la Apple. Între timp, compania de securitate FireEye a raportat că atacul mascat împotriva dispozitivelor cu iOS a fost detectat în internet. Iar Patrick Wardle, un cercetător de securitate de la Synack, a demonstrat de curând vulnerabilitățile din OS X la conferința Black Hat.

Una din problemele cu monocultura celor de la Apple este că vulnerabilitățile de securitate de la lansarea ultimului sistem de operare, au un potențial mare în a afecta un procent mai mare de utilizatori decât pe platforma Android.

Google însă, încearcă să pună laolaltă bucățile și să sudeze fragmentele Android-ului împreună într-o formă mai flexibilă. Poate vor reuși de această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *