Mac Sau PC: Care Din Ele Îți Țin Datele Mai În Siguranță

Studiul de piață făcut de CNN și Institutul Ponemon arată că 47% din  adulții din SUA și-au expus singuri informațiile personale hackerilor în 2014.

Siguranța personală este pusă în prim plan în mintea noastră, datorită infracțiunilor informatice făcute asupra companiilor Target și a scurgerilor de informații din NSA. Protecția împotriva virușilor informatici și cele mai bune practici pentru a proteja parolele și informațiile personale pot merge cât mai departe pentru a ne proteja cele mai de preț date. Începe prin a găsi un sistem de operare de încredere care poate pune bazele siguranței și securității tale. Dar care dintre ele este mai sigur și care este mai expus la atacuri informatice?

Siguranta pe PC sau Mac - Reparatii Calculatoare & Depanare Calculatoare & Service Calculatoare

Siguranța PC-ului

PC-urile nu au rămas în urma Mac-urilor în cazul problemelor de securitate. Mac OS X, Apple iOS și Linux s-au dovedit a fi cele mai vulnerabile sisteme de operare în 2014, conform furnizorului de soluții de securitate și rețea GFI. Dar asta nu înseamnă că PC-urile nu sunt o țintă obișnuită pentru hackeri. Experții tind să se contrazică cu privire la faptul că Windows este cel mai vulnerabil sistem de operare, datorită pieței lor mare de desfacere, și a selecției extinse de software și applicații. Windows oferă flexibilitatea cea mai bună pentru crearea de aplicații, dar asta înseamnă în același timp că sistemul este expus la atacurile informatice și programelor malware.

Siguranța Mac-ului

Mac-urile s-au bucurat de percepție a securității lor superioare față de PC-uri. În trecut, acest lucru era oarecum adevărat, dar numai datorită faptului că sistemele de operare ale Mac-ului nu ajungeau indeajuns pe piața de calculatoare pentru ai face pe hackeri să le atace. În zilele noastre însă, Mac-urile s-au dovedit la fel de vulnerabile la atacurile cibernetice, dacă nu chiar mai mult.

Cum cota de piață a celor de la Apple ia avânt și câștigă popularitate, mai multe programe și aplicații fac sistemele lor tot mai vulnerabile. Troieni Rootpipe, vulnerabilitate iPhone și scurgeri de informații din iSight webcam au fost principalele vulnerabilități pe care Mac-ul le-a încercat în 2014. În ciuda acestor probleme, sistemul lor de operare OS X a rămas imun la bug-ul HeartBleed care a infectat calculatoarele și internetul de-a lungul anilor. Dacă PC-ul sau Mac-ul va câștiga bătălia pentru siguranță depinde de cel mai recent virus sau scandal de atac informatic care poate să se infiltreze în datele noastre.

Un nou jucător pe piață

Mac-ul și Pc-ul nu sunt singurele cu probleme legate de securitate pe piața de sisteme de operare. Chromebook-ul de la Google funcționează complet în Cloud, fiind aproape imposibil de atacat de către viruși informatici. În timp ce poți downloada fișiere la nivel minimal, fotografii și documente pe Chromebook, nu poți downloada și lansa aplicații native. Utilizatorii nu își pot porni calculatorul pentru a căuta și intra în fotografii și documente fără a se loga într-un cont de Gmail. Sistemele de operare pe bază de Cloud se pot dovedi cele mai bune împotriva virușilor și în a-ți păstra datele sigure, dar sunt și limitate din punct de vedere al flexibilității.

Vulnerabilități universale

Există destule vulnerabilități pe Mac-uri și PC-uri pentru a spune că au defecte comune. Așa că în loc să ne focalizăm atenția asupra unui singur tip de sistem de operare sau calculator, să ne focalizăm asupra deținerii controlului protecției siguranței personale. Protejează-ți calculatorul și parolele și instalează un antivirus cunoscut și scanează-ți sistemul în mod regulat. Ține minte că nici un sistem de operare nu este perfect și va trebui să iei toate măsurile pentru a-ți proteja datele importante în loc să faca calculatorul tău asta pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *