SUCCESUL E SUMA UNOR EFORTURI MICI, REPETATE ZI DE ZI.
 Sunați acum la : 0726.455.529 
  Program preluare comenzi telefonice
 L - V: 8:00 - 18:00 Weekend: 8:00 - 16:00
  Program teren
 L - V: 10:00 - 20:00 Weekend: 10:00 - 18:00
Lucrăm cu pasiune pentru a ne mulțumi clienții noștri.

Cele Mai Mari Pericole Ale Unitatilor USB Pentru Calculator

Ati descoperit un stick USB in mod aleatoriu, de exemplu la scoala sau intr-un alt loc public? Este posibil sa vreti sa il atasati la un port USB al calculatorului, insa asta ar putea conduce la un atac cibernetic sau va puteti defecta iremediabil calculatorul. In urmatorul articol va vom detalia motivele pentru care s-ar putea intampla aceste lucruri.

Pericole ale unitatilor USB pentru calculator

Memoriile USB de tip stick pot propaga software malware

Exista posibilitatea ca unul dintre cele mai intalnite pericole produse de o unitate USB sa fie malware-ul. Infectarea datorata acestei variante poate fi atat cu intentie, cat si fara intentie, conform malware-ului existent pe stick.

Cea mai cunoscuta situatie de malware propagat prin USB este Stuxnet worm, ce a fost gasit intaia oara in 2010. Acest program malware a tintit patru exploit-uri zero-day din Windows 2000 pana la Windows 7 (si Server 2008) si produs pagube in aproape 20% din Centrifugele nucleare ale Iranului. Pentru ca aceste facilitati nu se gaseau prin intermediul Internetului, se presupune ca Stuxnet a fost inserat utilizand o unitate stick pe USB.

Un astfel de virus constituie numai o exemplificare de software malware cu auto-replicare ce se poate raspandi astfel. Stick-urile USB pot propaga si alte variante de pericole de securitate, precum virusii troieni cu acces remote (RAT) ce dau unui potential hacker control direct asupra calculatorului, keyloggeri ce observa introcerea de la tastatura pentru a fura parolele si ransomware care cere sume de bani in schimbul accesului la Windows-ul dumneavoastra sau la fisierele de pe hard disk.

Virusul de tip Ransomware si efectele sale

Ransomware-ul constituie o vulnerabilitate in crestere, iar atacurile avand la baza unitatile USB sunt comune. La inceputul anului acesta, FBI a dat publicitatii amanunte legate de o grupare denumita FIN7 care distribuia stickuri USB spre firme din SUA. Gruparea a incercat sa pirateze identitatea Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din SUA, ingloband stick-urile USB cu litere ce se refera la liniile directoare COVID-19. Totodata, a distribuit anumite stick-uri infectate in cutii cadou marca Amazon cu scrisori de multumire si carduri cadou falsificate.

In cadrul acestui atac cibernetic, stick-urile USB s-au deghizat pentru calculatorul vizat ca tastaturi, trimitand introduceri de la tastatura ce realizau comenzi PowerShell. Suplimentar de instalarea de ransomware ca BlackMatter si REvil, FBI a spus ca gruparea a izbutit sa aiba acces administrativ pe calculatoarele vizate.

Tipul acestui atac arata caracteristica foarte exploatabila a unitatilor USB. O mare parte dintre noi cred ca echipamentele conectate prin USB vor functiona fie ca sunt unitati amovibile, gamepad-uri sau tastaturi. Si atunci cand v-ati configurat calculatorul sa scaneze toate dispozitivele de intrare, daca o unitate se deghizeaza ca o tastatura, atunci sunteti vulnerabil la un atac cibernetic.

Alte considerente despre atacurile cibernetice software lansate de pe stick-uri USB

Desi stick-urile USB sunt utilizate pentru a realiza o sarcina utila, stick-urile se pot infecta la fel repede daca sunt introduse in calculatoare virusate. Aceste unitati USB nou compromise sunt ulterior utilizate ca mijloace pentru a infecta mai multe calculatoare, precum al dvs. Aceasta este metoda prin care puteti sa primiti programe malware de pe calculatoarele publice, asemanatoare cu acelea aflate intr-o biblioteca publica.

In situatia in care calculatorul dvs. s-a infectat cu malware ne puteti apela. Specialistii IT de la Proreparatii va vin in ajutor si va ofera servicii de reparatii calculatoare software. Ne vom deplasa foarte usor la dvs. daca locuti in sectorul 3 si solicitati servicii de reparatii calculatoare sector 3. Cu o usurinta aproape similara ne deplasam la lucrarile de reparatii ale clientilor nostri si in intreg Bucurestiul si in judetul Ilfov. Totodata, este bine sa stiti faptul ca si echipa DepanareCalculatoare.Net va ofera servicii de depanare pc software in Bucuresti si Ilfov.

„USB Killers” va pot defecta calculatorul

Deoarece programele rau intentionate gasite pe USB constituie o primejdie reala pentru calculatorul si fisierele dumneavoastra, este disponbila o posibila primejdie si mai mare, sub forma „ucigasilor USB”, care va pot defecta fizic calculatorul. Aceste unitati au facut destul de mult valva la jumatatea anilor 2010, cel mai cunoscut fiind USBKill care se afla in prezent la a patra versiune.

Aceasta unitate descarca energie in orice echipament in care este introdus, determinand defecte permanente. Fata de un atac software, un „ucigas USB” este creat doar pentru a defecta calculatorul vizat la nivel hardware. Recuperarea datelor de pe hard disk poate fi realizabila, dar dispozitivele precum controlerul USB si placa de baza este posibil sa nu supravietuiasca atacului. Creatorii USBKill afirma ca 95% dintre calculatoare sunt vulnerabile la un astfel de atac.

Aceste unitati nu va defecteaza numai calculatorul prin intermediul stick-urilor USB, ci pot fi folosite si pentru a genera un soc distructiv altor porturi, aici intra smartphone-uri ce utilizeaza porturi proprietare (precum conectorul Apple Lightning), televizoare si monitoare inteligente si dispozitive de retea. Pe cand variantele timpurii ale unitatii USBKill au refolosit puterea propagata de calculatorul vizat, variantele mai noi sunt prevazute cu baterii interne ce pot fi utilizate chiar si impotriva echipamentelor care nu sunt pornite.

USBKill V4 este o unealta de securitate de brand utilizat de firme private, firme de aparare si fortele de ordine din intreaga lume. Am utilizat unitati asemanatoare fara brand la 9 Euro pe AliExpress, cu aspectul unitatilor flash standard.

Metode de a evita dispozitivele USB posibil periculoase

Cea mai rapida metoda de a va proteja calculatorul este sa examinati fiecare stick pe care il introduceti la calculator. Atunci cand nu stiti de unde a provenit un stick flash, nu il atingeti. Ramaneti la stick-urile noi pe care le aveti si pe care le-ati cumparat singur si folositi-le doar pentru calculatoarele in care aveti incredere. Acest lucru semnifica sa nu le utilizati cu calculatoare publice ce ar putea fi virusate.

Stick USB cu parola si protectie la scriere

Totodata, puteti cumpara unitati USB cu care puteti sa restrictionati accesul la scriere. Aceste unitati este bine sa le puteti bloca inainte de a le atasa la un alt calculator (pentru a nu permite scrierea de malware pe stick-ul dumneavoastra). Unele stick-uri au coduri de acces sau chei fizice care obtureaza conectorul USB, astfel incat sa nu poata fi utilizat de nimeni altcineva.

In timp ce ucigasii USB va pot costa sute sau mii de euro in daune hardware, posibilitatea de a intalni unul este doar daca cineva va vizeaza in mod special.

Pericolul cel mai frecvent si real este malware-ul

Software-ul malware va poate strica toata ziua sau saptamana, iar anumite versiuni de ransomware va vor cere bani si apoi va vor sterge oricum datele si sistemul de operare. Anumite programe malware sunt gandite si realizate sa va cripteze datele intr-un fel care le face de nerecuperat, iar cea mai buna aparare impotriva oricarui fel de pierdere a datelor este sa detineti mereu o solutie de backup la indemana. In mod ideal, ar fi bine sa aveti macar un backup local si unul remote.

In legatura cu transferul de fisiere intre calculatoare sau persoane individuale, serviciile de backup in cloud ca Dropbox, Google Drive si iCloud Drive sunt mai ieftine si ofera o securitate mai buna fata de unitatile USB. Fisierele mari constituie insa o problema, insa sunt disponibile servicii de backup in cloud dedicate pentru schimbul de fisiere mari.

Amanunte despre cum va puteti proteja calculatorul de stick-uri USB periculoase

In cazul cand partajarea stick-urilor este necesara, asigurati-va ca detinatorii altor calculatoare cunosc pericolele si actioneaza in sensul de a-si proteja calculatoarele. Folosirea unui tip de software anti-malware constituie o idee buna, in special cand folositi Windows.

Calculatoarele ce au instalat Linux-ul pot folosi USBGuard si pot utiliza o lista alba si o lista neagra pentru a permite si bloca accesul in fiecare caz in parte. Pe masura ce malware-ul pe Linux devine tot mai raspandit, USBGuard este o unealta facila si gratuita pe care o puteti utiliza suplimentar pentru o protectie contra programelor malware. Asigurati-va ca cititi si articolul: 5 Etape Eficiente In A Inlatura Malware-ul Din Calculator de pe blogul Nouati IT aferent site-ului Proreparatii.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre metode de evitare a unitatilor USB periculoase ne puteti contacta. Echipa Proreparatii va poate oferi atat servicii de asistenta IT si consultanta cat si servicii software complete de reparatii calculatoare. Serviciile software includ, devirusare date, recuperare date de pe hdd si instalare Windows 10 sau 11. Ne puteti suna, iar un tehnician IT va poate realiza o estimare de pret instalare Windows 11 la telefon.

Fiti precaut

Pentru o mare parte din utilizatori, malware-ul propagat prin USB constituie o amenintare scazuta datorita felului in care salvarea datelor in cloud a inlocuit stick-urile fizice. USBKill sunt unitati care au reputatie de temut, insa este posibil ca nu veti intalni unul. Totusi, luati masuri de precautie suplimentare, precum sa nu conectati unitati USB oarecare in calculator, astfel puteti inlatura aproape toate riscurile.

Desi, ar fi naiv sa presupunem ca au loc atacuri de acest fel. Cateodata, acestea tintesc indivizi dupa nume, si sunt livrate prin posta. Altadata sunt atacuri cibernetice sanctionate de stat ce pericliteaza infrastructura la scara mare. Respectati anumite reguli obisnuite de securitate si de siguranta atat online, cat si offline.

Deci, va indemnam sa cititi in continuare articolele noastre din domeniul IT si sa vizitati pagina aferenta serviciilor de depanare calculatoare de pe site-ul DepanareCalculatoare.Net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *